In de serie: Wat gaan Warmonderhoffers na hun opleiding doen, een artikel over onze oud-student Mijke van Waesbergen, die tuinder is bij de biodynamische zorgmoestuin van Greens in the Park in Den Haag: een combinatie van restaurant, groenteteelt en zorg. Mijke voorziet de keuken van Greens van voeding, direct van de bron. Greens werd donderdag 31 mei 2018 geopend door de burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke. http://www.biojournaal.nl/…/Den-Haag-uniek-horecaconcept-ri…

Warmonderhof nam vrijdag 20 april afscheid van zestien vierdejaars studenten. Twaalf van hen studeerden af en vier gaan nog op voor de herkansing. Het afscheidsfeest was voor hen allemaal. In een afgeladen Hofzaal vol ouders, broers, zussen, mede-studenten, docenten en medewerkers werden de studenten toegesproken

'De sociale compost van Warmonderhof', 'het hart', 'iemand die altijd aandacht voor je heeft'. Het waren warme woorden die werden gezegd tijdens het afscheid van kokkin Nelleke Gordijn van de Hofzaal, Zij nam 20 april afscheid tijdens een buitenlunch met alle studenten en medewerkers van Warmonderhof.

In de serie: Waar komen Warmonderhoffers zoal terecht, het verhaal van Jasper Sinoo en Dave Hardy. Zij zijn de nieuwe tuinmannen van de biologisch-dynamische CSA-tuin van landgoed, opleidingscentrum en restaurant Kraaybeekerhof in Driebergen. Lees hun verhaal!

 

Tien vierdejaars studenten van Warmonderhof hebben donderdag 12 april hun eindpresentatie gehouden. Ze moesten de afgelopen maanden een boerderij op papier omschakelen naar biologisch.

De grote geboortegolf is aan de gang op de gemengde boerderij van Carla en Adri van Nieuwenhuyzen. Slapeloze nachten vol geboortes van lammetjes wisselen zich af met drukke dagen op het land en in de stal. Dit biodynamische bedrijf is één van de praktijkbedrijven waar de Warmonderhofstudenten dagelijks stagelopen. Bekijk het filmpje!

Reggie en Dianne, de tuinders-praktijkbegeleiders op de tuinbouw van Warmonderhof, hebben donderdag 22 maart afscheid genomen. Aan honderden studenten hebben zij de basis van de biodynamische tuinbouw meegegeven. Zij gaan hun bedrijf op Warmonderhof verlaten en gaan over enige tijd naar het project Oosterwold te Almere.

Isabel Duinisveld is vanaf maandag 18 maart de nieuwe tuinder van Warmonderhof. Zij doet het werk samen met haar partner Idse Billenkamp. Isabel: “Inmiddels ben ik me lekker aan het inwerken hier in Dronten. De bedden worden er buiten ingereden en uitjes en spinazie worden geplant en gezaaid. Na Pasen gaan de sla en andijvie erin”.

LOT (Leren Ondernemen in de Tuinbouw) is officieel begonnen. Onder de naam de Hoftuin ondernemen derdejaars studenten Geert de Vries, Walter van Groningen en Emre Iskender dit seizoen op een perceel aan de overzijde van de Wisentweg. Een buitenkans om warm te draaien voor de toekomst!

Ontwerp je droombedrijf. Een belangrijk project voor onze eerstejaars; samenballing van de tot dusver opgedane kennis, stip op hun horizon als toekomstig bd-boer.

Hun ouders kwamen tijdens de Ouderdag op 16 maart de droombedrijven bewonderen. Bekijk hier de impressiefilm van de presentatie.

Het is even wat leeg op Warmonderhof. Na twee jaar wonen, werken en leren op Warmonderhof zijn onze tweedejaars studenten een half jaar weg voor externe stage. Er zitten studenten in Nederland, Noorwegen, Schotland, Engeland, België, Frankrijk en Duitsland.

Eén van de onze Hofkoks, Nelleke Gordijn, gaat binnenkort met pensioen. Daarom zoeken we een nieuwe zelfstandig werkend kok. De Hofzaal is het kloppend hart van Warmonderhof, waar studenten, medewerkers en boeren samenkomen. Lees hier de complete vacaturetekst of stuur hem door naar mensen van wie je weet dat ze bij ons passen!

De middagtraining ergonomisch werken tijdens de Stagebiedersdag van 15 februari betekende voor veel stageboeren een eyeopener over de werking van hun lichaam. Ze leerden manieren om extra spiersteun op een eenvoudige manier in te bouwen in het dagelijkse bewegingspatroon.

Levenskracht zichtbaar maken in voedsel, hoe doe je dat? Docent antroposofie Diana Laan-Gradenwitz zette zich met de tweedejaars en derdejaars studenten aan het maken van stijgbeelden.

Het Eetcafé wordt weer een vaste waarde op Warmonderhof! Lekker samen eten van Eigen Hof. Aan grote tafels nieuwe mensen en nieuwe smaken leren kennen. Overheerlijke menu’s, samengesteld en gekookt door studenten in samenwerking met De Hofwinkel.
Menu 13 april:

Ons bereikte het droevige bericht dat onze oud-collega Gijs van den Berg op 9 februari is overleden. Hij was praktijkleraar groenteteelt op de voormalige locatie van Warmonderhof in Thedingsweert en hij was ook oud-leerling. Namens alle medewerkers wensen wij zijn partner Stella, zoons Roel en Paul en verdere familie en vrienden alle sterkte toe bij dit grote verlies. Correspondentieadres: Stationsweg 2, 4014NC, Wadenoijen.

De jaarlijkse uitstap van onze vierdejaars studenten naar Dornach (Zwitserland) in de eerste week van februari was eigenlijk een excursie van een week, met de Landwirtschaftliche Tagung als overdonderend slotstuk. De Tagung is de internationale conferentie over bd-landbouw; dit jaar met als thema preparatengebruik.Onderweg ernaartoe bezochten ze in Zuid-Duitsland en Zwitserland nog diverse bd-bedrijven en ze deden de Bodensee aan. De studenten ontmoetten op de Tagung honderden mensen die, net als zij zelf, overal ter wereld werken in en aan de bd-landbouw. Meer lezen over de Tagung

Voedselbossen staan de laatste jaren sterk in de belangstelling. De voedselbossenwereld en de professionele landbouw zijn nog sterk gescheiden werelden. Daarom organiseerde onze deeltijdstudente Kerstin Mengewein op 22 maart de Dialoogdag Fruitteelt versus Voedselbos op de Fruittuin van West in Amsterdam.

De Zaderij is een coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die zelf zaden selecteren, vermeerderen en verkopen. Eén van de mede-initiatiefnemers is onze student Verena van 't Hooft. Er is hard gewerkt. Inmiddels worden de zaden verkocht in

Bekijk historische beelden uit 1982 van het eerste groepje boeren in Friesland dat omschakelde naar biologisch-dynamisch, in Nederlands en Fries. DIt waren dappere pioniers die een gewaagde stap namen. Die toen (zoals ze zelf zeiden) als prutsers werden beschouwd, maar waarvan de kinderen nu na 36 jaar nog steeds succesvol biologisch boeren. Met beelden van de bd-cursus door Willy Schilthuis en interviews met boeren zoals Hessel Bouma en Pyt Koopmans. Natuurmonumenten steunde de omschakeling financieel met waarschijnlijk het eerste landbouwmilieucontract van Nederland. 

Ongelooflijk dat er duizenden bezoekers afkomen op een moestuinmarkt. Dat was de conclusie van de Volkskrant en Omroep Brabant over de jaarlijkse Groenmoesmarkt in het Noord-Brabantse Boekel, zondag 18 maart. Ook Warmonderhof was van de partij met een stand vol opleidingsinformatie en producten van Eigen Hof.

Met het thema Leven doorgeven – de landbouw als inspiratie voor sociale en economische ordening werd op de winterconferentie op 2 maart op Warmonderhof een impuls gegeven aan alle initiatieven die bijdragen aan een menselijke landbouw en samenleving. De Hofzaal was gastlocatie voor lezingen van onder anderen

Van één van onze avondklassprekers, flowformkunstenaar Paul van Dijk, volgt naar aanleiding van de belangstelling tijdens de Avondklas een speciale workshop over water waarnemen, beleven en vormgeven. Speciaal voor jongeren. Data: 4, 5, 6 mei in Wortel (BE) Info en aanmelden
 

Op veler verzoek volgt hier het recept dat tijdens één van de eetcafé-avonden werd gemaakt door student Annerein. Studenten helpen actief mee met het bedenken van menu’s en bereiden deze ook zelf. Oh, my Sweet Potatoe!

 

We blijven misstanden delen als gevolg van het fosfaatbeleid. Om iedereen zich ervan bewust te laten worden hoe krom de regelgeving in elkaar steekt. De boeren die de oplossing hebben voor het fosfaatprobleem, grondgebonden boeren die geen fosfaat importeren, worden gestraft en hun bedrijfsvoering komt in gevaar. Boer Bram van boerderij De Buitenplaats, oud-student van Warmonderhof,  legt het heel duidelijk uit in deze reportage

Nog even je aandacht voor onze database van oud-studenten. Zoek je bd-bedrijven van oud-Warmonderhoffers? Wil je weten wat je oud-klasgenoot van toen nu aan het doen is in de bd-landbouw? Daarvoor heeft Warmonderhof de Alumni-database ingericht.

Erg leuke website van onze oud-student Pim Clotscher, die, in de zoektocht naar een machine die optimale precisie bij onkruidbestrijding combineert met minimale schade aan het gewas, zelf maar een machine ontwikkelde. www.mechanisch-schoon.nl

Zo aan het einde van de koude winterperiode denken we even terug aan de warmte van ons zeventigjarig jubileumfeest op 16 september 2017. Wat was het gezéllig! Het lijkt alweer zo lang geleden maar het was het hoogtepunt van 2017. We nemen je nog even mee met deze impressiefilm......

 

De geboorte van een kalfjestweeling in de Aeres Weidestal is een mooi begin van een nieuw tijdperk. Deze weidestal is één van de dagelijkse stageplekken van de voltijdstudenten van Aeres Warmonderhof. De stal staat aan de overzijde van de weg waaraan ook onze school is gevestigd. Met ingang van 2 februari aanstaande mag dit Weidebedrijf zich biologisch noemen. Gefeliciteerd!

De periode van het jaar waarin wij nu verkeren is er één van een naar binnen gerichte beweging: de sappen in de bomen trekken naar binnen en de bladeren sterven af. Ook wij mensen keren ons naar binnen; letterlijk in onze huizen en figuurlijk in ons innerlijk. Naar de stilte toe. De dagen worden korter en de nachten langer. Tijdens de kerstdagen, van 24 december tot 6 januari, staat de tijd letterlijk even stil. De dag- en nachtlengte nemen niet toe of af. Tegelijkertijd is onze innerlijke beweging toekomstgericht. Deze tijd is een periode van bezinning en plannen maken voor de toekomst. In de bd-landbouw gaat het dan om teeltplannen, persoonlijke ontwikkeling, plannen voor een nieuw bedrijf door studenten die de laatste fase van hun opleiding ingaan.

De vierdejaars slijten hun dagen al typend aan hun eindwerkstuk. De vaste vierdejaarsopdracht is het omschakelen van een gangbaar bedrijf naar biologisch-dynamisch. Daarin ballen ze alle opgedane kennis samen van vier jaar werken, wonen en leren in de bd-landbouw. Daarna moeten ze het, na goedkeuring, nog verdedigen en dan kunnen ze zichzelf, mits positief beoordeeld, bd-boer noemen. We duimen voor ze!

De vierdejaars beginnen zich langzaam maar zeker te richten op het afstuderen. Het eindwerkstuk krijgt hen de komende maanden steeds meer in hun greep. Na de jaarwisseling barst het nadenken over idealen, mogelijkheden en onmogelijkheden los. Ze gaan een bestaand gangbaar bedrijf in Nederland op papier omschakelen naar biologisch-dynamisch. Als gevolg van het maken van dit werkstuk komt de hele opleiding nog eens voorbij. Alle lessen die gegeven zijn, kunnen als input dienen. Ze schrijven het plan en presenteren dat aan de docenten, medewerkers en medestudenten. Het is hun toegangskaartje naar een toekomst als afgestudeerd bd-boer.  

De studenten van Aeres Warmonderhof lopen elke middag stage in de praktijk. Dat gebeurde tot dit schooljaar voornamelijk op de Hofbedrijven van stichting Warmonderhof, op het Weidebedrijf van Aeres en op het gelieerde fruitbedrijf even verderop. Dit jaar zijn er meer externe boerderijen ingeschakeld. Enerzijds omdat de school flink is gegroeid. Er moeten meer studenten worden ondergebracht. Anderzijds wordt er door Stichting Warmonderhof aan een aanpassing van het bedrijfsconcept gewerkt. Daardoor zijn er tijdelijk minder plaatsen beschikbaar. Het streven is om in het najaar van 2018 weer meer stageplaatsen op de Hofbedrijven te realiseren.

Uit enquêtes blijkt dat veel nieuwe studenten van de voltijdopleiding ons vinden door een tip van een volwassene of vriend in hun omgeving. Dus: ken je een jongere waarvan je het idee hebt dat onze biologisch-dynamische landbouwschool goed bij haar of hem zou passen? Wil je die dan vertellen over onze Grote Open Dag op 27 januari 2018? Of geef het adres door van onze website. Daarop staan informatieve interviews met studenten. Dankjewel voor je steun!

De school heeft een aantal gastdocenten voor korte of langere tijd ingezet als tijdelijke vervanging van Frens Schuring (veehouderij en ondernemerschap) en Theo Smeeman (agrarische techniek). Wiebrand Veenstra, zelfstandige, verzorgt de praktijklessen trekkerrijden. Jaap Vermue, coach en organisatieadviseur, doet de lessen Bewust Bedrijf in de BBL, Leen van Nieuwenhuijzen zelfstandig akkerbouwer, doet de lessen en excursies techniek in de BOL, Ben Barkema, melkveehouder en zelfstandig adviseur, geeft lessen melkveehouderij in BBL en BOL, begeleidt excursies en doet stagebezoeken in de BBL, Luuk Schouten is zelfstandig tuinder. Hij geeft workshops in het starten van een bedrijf en bedrijfsorganisatie en doet de examinering van de BBL. Harry van Wenum is zelfstandig geitenhouder en geeft lessen geitenhouderij.  

De antroposofie is de onderlegger voor de biologisch-dynamische landbouw. Alle Warmonderhofstudenten krijgen van docent Diana Laan-Gradenwitz les in antroposofie. Ook sterrenkunde maakt deel uit van haar lessen. De kosmos heeft invloed op de aarde. De bd-landbouw werkt met die krachten van de kosmos door preparaten en de zaaikalender te gebruiken. Zo was er op 9 december iets bijzonders aan de hemel te zien. Saturnus verhuisde van het sterrenbeeld schorpioen naar boogschutter; iets wat maar eenmaal per drie jaar gebeurt. “Het betekent dat het weer nog warmer zou kunnen worden omdat de boogschutter een warmtesterrenbeeld is. Schorpioen is een watersterrenbeeld en dat heeft veel minder invloed op Saturnus.”

Warmonderhof was woensdag 29 november de locatie voor de oprichting van de vereniging Bioglasteelt. Bij de nieuwe vereniging voor glastelers zijn inmiddels al dertien leden aangemeld met meer dan 65 hectare glasteelt. Er werd al langer op informele basis samengewerkt tussen glastelers. Vaak was de vergaderlocatie Warmonderhof. Bioglasteelt wordt onderdeel van Biohuis en Bionext. De vereniging wil het aanspreekpunt zijn voor biologische glastuinders, wil passende regelgeving voor biologische glastuinbouw. 

Oud-student Siem Ottenheim is een bevlogen nieuwe toekomstboer. 'Nieuw' omdat hij na twaalf jaar fysiotherapie heeft besloten het roer om te gooien en te gaan boeren. 'Toekomstboer' omdat hij een voedselproductiesysteem wil creëren dat duurzaam is voor de toekomst!. ZIjn missie is om kwalitatief en eerlijk voedsel te produceren waarbij natuur en mens harmonieus samengaan. Zijn project heet: Eet Meerbosch en bevindt zich in de gemeente Nijmegen. Eet Meerbosch gaat bestaan uit vier onderdelen: moestuin Neerbosch, voedselbos Neerbosch, veehouderij Neerbosch, watervoedselbos Neerbosch. Kijk eens op zijn website.

Ons bereikte het droevige bericht van het overlijden van een oud-student van Warmonderhof, tuinder Theo Outmans. Hij bezocht nog de reünie op 16 september jongstleden, waar hij herinneringen kon ophalen met oud-schoolgenoten. Twee weken na de reünie is hij overleden. Theo volgde onderwijs op de Warmonderhof in de beginjaren, van 1951 tot 1954. We zullen hem missen en wensen zijn dierbaren veel sterkte toe bij dit verlies. 

De avondklassen op Warmonderhof zijn onverminderd populair. Uiteenlopende vakmensen vertellen er over bijzondere onderwerpen gelieerd aan de biologisch-dynamische landbouw en aan duurzaam leven. De avondklassen zijn dit jaar verdeeld in een najaarscyclus en een voorjaarscyclus. De eerste spreker van een cyclus van drie avondklassen in het voorjaar is Justine Mol. Op 29 januari vertelt zij over de giraf en de jakhals in onze communicatie. Op 22 februari volgt Michiel Rietveld met een Avondklas over de invloed van sterren en planeten. Zet alvast in je agenda of kijk op de website!

De studentenpopulatie in onze deeltijdopleiding is zeer divers. In de huidige eersteklas deeltijd zit Wieteke Brocken. Zij is social designer bij Aarde en Co. Ze is aan de opleiding bd-landbouw begonnen om andere verdienmodellen te koppelen aan de biologische voedselproductie; gebaseerd op cultuur, design, beleving en de consumentenverbinding met voedselproductie en natuur. Brocken is ook freelance docent aan de Dutch Design Academie in Eindhoven op de afdeling Man and Food. Op 20 december komt ze met haar studenten naar Warmonderhof om hen kennis te laten maken met onze biodynamische landbouwschool. “Design is niet alleen product design, maar ook meerwaarde creëren en oplossingen bedenken voor maatschappelijke problematiek. Tegenwoordig liggen er grote voedselvraagstukken over duurzaamheid en voedselzekerheid. Vorige week zijn de studenten ook naar de WUR geweest.”

Vijf deeltijdstudenten van Warmonderhof hebben 19 november tijdens het Nationaal Kampioenschap Heggevlechten in Vorden gestreden tegen zestien andere teams van ervaren vlechters. Als onervaren en jonge vlechters sleepten zij de Aanstormend Talent Prijs in de wacht. Na vijf uur hard werken stonden Sandy van den Ban, Marieke Berkhout, Anke de Jong, Jara van Rooij en Lotte Middelkoop verdwaasd maar zeer trots te kijken naar hun vlechtwerk van zeven meter lang. En ze zijn het erover eens: deze eeuwenoude traditie moet in ere gehouden worden. “Heb jij het ook helemaal gehad met prikkeldraad en ben je klaar voor een duurzame heg met een belangrijke ecologische en cultuurhistorische rol? Het is echt aan te raden hoor, je hebt het zo onder de knie! Kijk maar eens op www.hegenlandschap.nl.“

Joke Bloksma, één van de docenten van Warmonderhof, startte eind november de vierde intervisiegroep speciaal voor jonge bd-boeren. In vier regio’s in Nederland zijn nu al zulke jongerengroepen gestart. In deze groepen spiegelen deelnemers elkaar bij vragen over hoe ieder z’n plekje aan het vinden is in de bd-landbouw; als medewerker, als initiatiefnemer of als overnamekandidaat van een bestaand bedrijf. Daarnaast worden er groepen gehouden voor gemengde jonge en oudere bd-boeren. Meer informatie op de website van de bd-vereniging.

Oud-deeltijdstudent Stijn Costermans speelt zichzelf in de picture met zijn Groentenakker in Odijk. Met inzet van inventief bedachte en zelfontwikkelde zaai-, poot- en wiedapparatuur heeft hij de grond daar omgetoverd in een waar groenteparadijs. Costermans wil mensen zo kennis laten maken met de enorme diversiteit aan smaken, kleuren en geuren die er bestaan. Hij geeft zijn groenten de tijd om te groeien en om smaak te ontwikkelen. "Want", zo stelt Costermans, "Is smaak, na gezondheid, niet het allerbelangrijkst? " Hij ontving voor zijn initiatief op 10 december de 2e Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs. Kijk op zijn website of lees het hele artikel op Biojournaal.

Foto: Biojournaal

De Hoftuin is op Warmonderhof het nieuwe project waarbinnen derdejaars studenten ervaring kunnen opdoen als ondernemer in de tuinbouw. Een onschatbare wijze van praktijkleren. Aan de overzijde van de Wisentweg wordt drieduizend vierkante meter in gebruik genomen als tuinbouwgrond. Derdejaars studenten Geert de Vries, Walter van Groningen en Emre Han Isender mogen er hun eigen tuinderij beginnen. Ze zijn druk bezig met het uitdenken van hun teeltplan. De afzet zal gaan via pakkettenverkoop. De drie gaan “leuke en lekkere groenten telen, sterke en overheerlijke kruiden en prachtige sierlijke bloemen”. De Hoftuin zal elk jaar overgedragen worden aan nieuwe derdejaars. LOT is op tuinbouwvlak ons equivalent van LONK (Leren Ondernemen op Nageler Kavel), dat zich richt op het runnen van een zelfstandig akkerbouwbedrijf.

In de kunstloods is het altijd weer een dynamisch gebeuren van zelfexpressie en technische vaardigheden. De vierdejaars waagden zich aan een eindwerkstuk in brons met de werkopdracht: ‘Verbeeld je toekomst in een bronzen beeldje’. Het gieten, afkoelen en het afpellen van de gipsen mallen zijn spannende momenten in het creatieproces. Het resultaat mag er zijn! Bekijk het filmpje bronsgieten

Stadslandbouwbedrijf De Fruittuin van West in Amsterdam is de dependance leslocatie van Aeres Warmonderhof. Hioer krijgen onze tweedejaars deeltijdstudenten les die hebben gekozen voor Stadslandbouw. De Fruittuin van West is de innovatieve, energieke onderneming van Wil en Lisan Sturkenboom en hun medewerkers. Met hun zelfoogst-fruittuin, kippenhouderij, groentetuin, horeca- en vergaderlocatie, biosupermarkt en leslocatie vormen zij een eldorado voor omwonenden en studenten die zich willen laven aan biologisch(-dynamische) landbouw en bruisend ondernemerschap. Neem eens een kijkje bij Wil en Lisan!

Foto: Fruittuin van West

Het bezoek van de vierdejaars studenten aan Dornach, Zwitserland, staat weer op stapel. Hier wordt in de eerste week van februari de Landwirtschaftliche Tagung gehouden, de internationale conferentie over bd-landbouw. Ze zullen honderden mensen ontmoeten die, net als zij zelf, overal ter wereld werken aan de bd-landbouw. Onderweg naar Dornach bezoeken de studenten in Zuid-Duitsland en Zwitserland nog diverse bd-bedrijven. Het Goetheanum is de locatie van de Tagung. Het is ontworpen door Rudolf Steiner en het fungeert als het internationale centrum voor de antroposofie. Meer lezen over de Tagung

De boer van het gemengde bedrijf van Warmonderhof, Johan Verheye, werd geïnterviewd door Omroep Flevoland over het verdwijnen van oude koeienrassen als gevolg van de fosfaatwet, die ook gaat gelden voor deze rassen. Ook voor hem betekent dit dat hij gaat inkruisen met meer melkgevende rassen. Bekijk hier het televisie-item van Omroep Flevoland

Onze tweedejaars studenten zijn samen met stagecoördinator Arjen Huese druk op zoek naar een passende externe stage. Eind maart vertrekken ze voor een fulltime stage van zes maanden op een biologisch(-dynamisch) bedrijf naar keuze. Sommige studenten willen graag naar het buitenland. Warmonderhof heeft een groot netwerk van stagebedrijven in Scandinavië, Engeland en Frankrijk, vaak geleid door oud-Warmonderhoffers. Dankzij de gastvrijheid van de biologisch(-dynamische) tuinbouw-, akkerbouw- en veehouderijbedrijven in Nederland en daarbuiten kunnen onze studenten bd-boer worden! Voor de stagebieders houden we jaarlijks een stagebiedersdag

Voor ieder die houdt van een gezamenlijke maaltijd in een vriendschappelijke sfeer. Het Warmonderhof Eetcafé wordt in ere hersteld. Er zijn inmiddels drie data gepland, die je vindt in de agenda op onze website. De koks van de Hofzaal en de ondernemers van de Hofwinkel verzorgen een driegangenmenu met producten van eigen hof. Biologisch, met liefde en lokaal geteeld. Je bent van harte welkom! 
Aanmelden: tot 12.00 uur op de dag zelf
Aanvang: 18.00 uur. 
Kosten driegangenmenu: €.17,50 
Komende data: 12 januari en 9 februari.
Locatie: Hofzaal, Wisentweg 12, Dronten. 
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met naam, telefoonnummer, aantal personen en dieetwensen.

Weer een antwoord op de vraag: "Wat gaan oud-studenten van Warmonderhof doen?". Dit jaar studeerde Eline Ex(36) af aan onze deeltijdopleiding, nu staat ze als bakker met desembrood op de Noordermarkt. Particulieren kunnen het ook online bestellen en afhalen op verschillende locaties. 

 

Lees hier het interview met Eline Ex >>

Het Hofblad is het huzarenstukje van de reünie. Zeventig jaar Warmonderhof wordt in deze mooie glossy weergegeven. Lees hier alle verhalen van Warmonderhoffers die wel gingen boeren en die niet gingen boeren. Ben je zelf een oud-Warmonderhoffer, schrijf je dan in voor de alumni-database, dan ben je altijd vindbaar voor je oud-klasgenoten en kun je kennis en ervaringen delen!

Melk van ‘t vat bij De Melkbrouwerij

 

Hoewel Rick op het bedrijf van zijn ouders in Lettele is opgegroeid, heeft hij jarenlang niets met landbouw gedaan. Hij is opgeleid als grafisch vormgever. Zijn vrouw Arjuna deed destijds het conservatorium.  Na het volgen van de deeltijdopleiding op Warmonderhof streek hij na tien jaar afwezigheid twee jaar geleden neer in zijn ouderlijk huis, waar hij besloot om met zijn vader in een maatschap te gaan boeren. Vorig jaar was hij klaar met de omschakeling naar biologisch.

 

Lees hier zijn verhaal over hoe hij via Warmonderhof uiteindelijk met de Melkbrouwerij begon. 

 

 

 
Wegens het grote aantal gasten werd vrijdag 21 april de kapschuur bij de veehouderij omgebouwd tot feestzaal. Ruim 175 gasten waren daar getuige van het afscheid van onze vierdejaars studenten. Met warme, hilarische, niet zelden ontroerende speeches, zelfs een lied, is weer een nieuwe lichting bd-boeren afgezwaaid. Warmonderhof is een opleiding voor het leven, en de belangrijke momenten worden met aandacht gevierd. Onze afgestudeerden reizen af naar boerderijen en andere landbouwgerelateerde bedrijven in Nederland, Duitsland, Zweden, Zwitserland. Maar ook een aantal studenten gaat doorstuderen op het hbo, naar de pabo, naar de stoas en zo meer. De dag werd afgesloten met een overheerlijk diner aan lange tafels in de tuinbouwkas en een borrel in de Hofzaal. Georganiseerd door de derdejaars.

De nieuwe studentenhuisvesting is inmiddels zo’n drie maanden in gebruik. Zeven huizen met elk zeven studentenkamers, twee badkamers en een gemeenschappelijke woonkamer/keuken werden toegevoegd aan de bestaande Woonderij. Dat brengt het totale aantal studentplaatsen op 130. De huizen zijn inmiddels ingewijd met mooie huisfeesten; de lenteschoonmaak is geweest. Nu is het tijd voor


 

Jaarlijks nodigen wij de ouders van onze eerstejaars studenten uit om een dagje 'mee te (be)leven' op Warmonderhof. Want hoe gaat dat nu eigenlijk, dat wonen, werken en leren op één erf? De ouders staken op 9 februari letterlijk de handen uit de mouwen.

 

De eerstejaars studenten van onze biologisch-dynamische landbouwopleiding in voltijd kregen begin februari de vraag: "Je kwam hier op school met een droom. Stel dat je zeventig hectare vruchtbare grond tot je beschikking had, hoe zag jouw droombedrijf er dan uit?" In twee weken tijd gaven zij in groepjes hun droom vorm. Op 17 februari

 

In de kunstloods van Warmonderhof werd deze week de laatste hand gelegd aan de opdrachten die de studenten nog moesten afronden. Kunst is een wezenlijk onderdeel in onze biologisch-dynamische landbouwopleiding. Een goede boer geeft zijn ogen de kost en is een creatieve denker.



Warmonderhof vierde op 28 juni het Sint Jansfeest. Studenten en docenten vlochten kransen van bloemen uit eigen tuin, sprongen over het vuur en dansten volksdansen. Met het feest trad de laatste week voor de zomerpraktijk in. Vanaf 4 juli werken de eerstejaars en derdejaars studenten in twee periodes van vier weken op de boerderijen van Warmonderhof. Want het mag dan op alle andere scholen zomervakantie zijn: het land en de dieren vragen in deze periode maximale aandacht. 

Meer over Sint Jan: 

 

Op 27 juni nam Warmonderhof afscheid van kunstdocent en coördinator van de opleiding Landbouw&Zorg, Wiebe Cool. Hij ging met pensioen. Wiebe werkte 16 jaar met veel plezier op Warmonderhof. Hij stond aan de wieg van onze opleiding Landbouw&Zorg, waarin de landbouw ingezet wordt voor het verlenen van zorg aan degenen die dat nodig hebben. De laatste lichting studenten van de opleiding Landbouw & Zorg studeerde 23 juni af. De opleiding wordt voortgezet als keuzedeel Zorglandbouw binnen onze deeltijdopleiding BD-landbouw.

Tijdens een roerend afscheidsfeest op maandag 27 juni ontving Wiebe van zijn collega's een handgemaakte keramieken vaas, waarin al hun namen waren gekerfd. Eveneens werd hem een boekje overhandigd waarin de collega's hem hun (tegeltjes)wijsheid meegeven voor zijn toekomst na Warmonderhof. Namens de studenten werd hem een bundel linoleumsnedes overhandigd van hun eigen hand en namens de stichting Warmonderhof ontving hij een frees, voor het beeldhouwen in zijn vrije tijd, na zijn pensioen.

 

 

Eind juni staat altijd in het teken van afscheid nemen en diplomeren van de BBL studenten. Rond de tachtig studenten sloten hun opleiding BD-landbouw of Landbouw & Zorg af. Ze waaieren uit over Nederland of Europa en zelfs Nieuw-Zeeland zit in de planning. De studenten deeltijd hebben in hun twee opleidingsjaren samen minstens 54 werkjaren stage gelopen, 21 werkjaren in de schoolbanken doorgebracht, 8700 maaltijden genoten (wat een rij bordjes van twee\kilometer oplevert) en een kleine 2500 liter koffie en thee verorberd. Warmonderhof wenst hen allen een behouden vaart, waar het schip ook maar heen koerst!   


Onze deeltijdstudent Eveline Agema heeft een theatertuinderij als ambitie. Ze is mede-artistiek brein achter Poolse Vis, een gezelschap voor fysiek, beeldend locatietheater, en ze voegt aan haar theaterkwaliteiten de bd-landbouwkennis toe. Voor de theatertuinderij kan worden gerealiseerd, studeert ze eerst nog een jaar bij ons op Warmonderhof en loopt ze stage bij Tuingoed Bonatèr, een biologische tuinderij in Venhuizen, West-Friesland. Lees hier haar verhaal! http://www.noordhollandsdagblad.nl/…/Eveline-dopt-eigen-boo…

EDE/DRONTEN - Van alle Agrarische Opleidings Centra (AOC) zijn de mbo’ers van Groenhorst, zoals Groenhorst Dronten Warmonderhof Opleidingen, het meest tevreden over hun school. Dat blijkt uit de resultaten van de JOB-monitor 2016. Teamleider van Groenhorst Dronten Warmonderhof, Ruud Hendriks, noemt de onderzoeksresultaten een ´erkenning van onze inzet voor een veilige, prettige, vakinhoudelijke leeromgeving´. 


Warmonderhof verwelkomde op donderdag 9 juni onderzoekers, onderwijzers, beleidsmakers en voorlichters uit meer dan twaalf landen voor een rondleiding en voorlichting over de biologisch-dynamische landbouw. 
De gasten kwamen onder meer uit India, Tunesië, Ghana, Colombia, Burkina Faso en Nepal. León Veltman van Warmonderhof ontving de gasten en gaf ze een rondleiding. De kennis die zij opdoen in Nederland, nemen ze mee om toe te passen in onderwijs, voorlichting, onderzoek en beleid ten aanzien van de landbouw in hun land. 


In Zwolle worden twee groenpaviljoens gebouwd waar groenten zullen worden geteeld in hartje stad. Het is een dynamisch kunstproject: een eilandje van groen in een stedelijke omgeving. Om daarmee de aandacht te vestigen op stadslandbouw. De paviljoens zijn een project van groenkunstenaar Merijn Vrij en onze deeltijdstudent Jos van Leussen, die inmiddels is gestart met zijn bedrijf De Zwolse Stadslanderijen. Met de paviljoens wordt de aandacht gevestigd op het eten van voedsel dat van dichtbij komt, dat aan de rand van de stad waar je woont, is geteeld. De paviljoens verrijzen aan het Lubeckplein achter het Zwolse centraal station en op het plein Achter de Broeren in het centrum van de stad. Straks kan je, te midden van stokbonen en hop in het groen zitten.
Hieronder een artikel dat werd gepubliceerd in De Stentor. http://www.destentor.nl/regio/zwolle/groene-koepels-leveren-stokbonen-en-hop-voor-zwols-biertje-1.6079474

 

 

Dinsdag 3 mei is de eerste paal geslagen van de nieuwbouw op Warmonderhof. Zo zijn we klaar voor de groei van de school. Als de bouw voorspoedig verloopt, kunnen vanaf het nieuwe schooljaar de voltijdstudenten de huizen in gebruik nemen. De eerste paal werd geslagen door de directeur van Stichting Warmonderhof, Tjalling Sijperda. De stichting is eigenaar van de boerderijen en de studentenwoningen van Warmonderhof. De eerste paal werd beklonken met een glaasje champagne.

Vrijdag 22 april mochten we 51 ouders verwelkomen; de ouders van onze eerstejaars studenten. Zij kwamen een dagje Warmonderhof proeven; om te ervaren hoe dat is om te leren, wonen en werken op onze boerderijschool. Eerst lunchten ze bij hun kinderen in de studentenwoningen op de Woonderij. Daarna werkten ze mee op de tuin, in de stallen, op de akker en in de keuken. Vervolgens konden ze de droombedrijven bewonderen van hun kinderen.

De afgelopen weken werkten de eerstejaars aan een plan voor hun ultieme boerderij, compleet met maquette, visitekaartjes, bedrijfsplan en folders. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner, gemaakt door de Hofhouding, met hulp van enkele kookouders. We organiseren deze dag jaarlijks voor de ouders van onze nieuwe voltijdstudenten. Het is zeer waardevol om elkaar zo nog beter te leren kennen. Ben je ook geïnteresseerd in onze opleiding? Kom dan naar één van onze informatiedagen op 12 mei of 23 juni. Je kunt je aanmelden via www.warmonderhof.nl

Na een winter in de potstal was maandag 18 april eindelijk het land weer droog genoeg. De koeien van Warmonderhof mochten naar buiten! Voordat de rust in de kudde weerkeerde, gingen ze eerst stuiterend, springend en bokkend het verse gras tegemoet; voor een lange zomer buiten in de wei.

Op onze veehouderij worden ongeveer vijftig melkkoeien gehouden. De koeien zijn van het oudhollandse ras Blaarkop, gekruist met Fries Hollands en Braun Swiss. We gebruiken geen antibiotica en voeren de koeien gras, gps, voederbieten, graan en kruiden. De melk van de koeien wordt verwerkt tot Warmonderhofkaas, die verkrijgbaar is in de Hofwinkel op het terrein van Warmonderhof. Openingsdagen: dinsdag-, vrijdag-, en zaterdagochtend. 

Vijftien vierdejaars van Warmonderhof studeerden vrijdag 15 april af op niveau 4. Elke student kreeg een persoonlijk woordje en een cadeautje van één van de docenten of medewerkers van Warmonderhof. Onder begeleiding van het schoolkoor en het schoolensemble werden de geslaagden na de officiële ondertekening van hun getuigschrift in het zonnetje gezet. Met als afsluiting een gezamenlijke maaltijd aan een meterslange tafel in de tuinbouwkas. Applaus voor de koks!


Van een melkveebedrijf met volledige verzuiveling tot tuinbouw met permacultuur en gemengd bedrijf met akkerbouw en veehouderij. De vierdejaars studenten van de voltijdopleiding van Warmonderhof presenteerden vrijdag 8 april hun eindwerkstukken. Twaalf studenten schakelden op papier een bestaand gangbaar agrarisch bedrijf om naar een biologisch-dynamisch bedrijf. De afgelopen maanden verdiepten ze zich in de haalbaarheid van hun idealen voor dit bedrijf, hun bedrijf van de toekomst. Zowel teelttechnisch als economisch werd de haalbaarheid onderzocht. Alle voltijdstudenten van de school luisterden naar de presentaties van deze ´oudstejaars´. In de pauzes was er zelfgebakken taart en cake. Zowel de eindewerkstukken zelf als de preesentaties tellen mee voor het eindcijfer. Daar komt nog een mondelinge verdediging van het werkstuk bij. Op basis daarvan kan worden gezegd of ze zijn geslaagd. Dat horen ze dinsdag 12 april. 

De tweedejaars voltijdstudenten van Warmonderhof zijn vandaag uitgezwaaid door de rest van de studenten uit het eerste, derde en vierde jaar. Ze kregen allerlei opdrachten te vervullen, zoals blinddoeklopen, trekkertrekken en portrettekenen met krijt. 
Een half jaar lang zullen zij intern stagelopen bij biologische en biologisch-dynamische tuinders, veehouders, akkerbouwers en fruittelers in binnen- en buitenland. Een leerzame en spannende tijd, en een fantastische kans. De zaai-, plant- en oogsttijd is de drukste tijd van het jaar op de boerderij en dus is het de beste periode om zoveel mogelijk te leren van de dagelijkse gang van zaken op de bedrijven. We wensen de studenten heel veel (werk)plezier en veel nieuwe praktijkervaring toe!  

De Hofwinkel van Warmonderhof bestaat 20 jaar! Do Veltman begon twee decennia geleden met de verkoop van groenten, vlees en kaas van eigen grond en eigen vee. Twee decennia lief en leed deelden de klanten met haar. Het zitje in de winkel nodigt daartoe uit. Je zou er een boek over kunnen schrijven. Do, gefeliciteerd! Linkje naar het artikel in de Flevopost

Deeltijdstudent van Warmonderhof, Jos van Leussen, start met biologische landbouw op stukken braakliggende (woningbouw)gronden om de Overijsselse stad Zwolle.
Volgens hem zijn honderden hectares aan 'reservegronden woningbouw' in potentie beschikbaar voor zijn plan voor biolandbouw in de Zwolse stadsranden. Warmonderhof ondersteunt het project met expertise, personeel en de inzet van haar studenten.


Do Veltman-Zevenbergen, chef van onze Hofwinkel en van de Woonderij op Warmonderhof, heeft de Fotowedstrijd 'Mijn Platteland' gewonnen; een wedstrijd van het Netwerk Platteland.

De jury, bestaande uit medewerkers van de Netwerk Support Unit van het Netwerk Platteland heeft uit alle inzendingen zijn of haar favorieten gekozen. Eén foto viel in het bijzonder op en won de hoofdprijs. De winnende foto heeft als titel ‘Warmonderhof’. We zijn trots op Do en feliciteren haar bij deze met de prijs.

De winnaars van de Netwerk Platteland fotowedstrijd zijn bekend. Lezers stuurden ons hun mooiste, creatiefste en/of meest bijzondere foto met als thema ‘Mijn Platteland’. We kregen zeer verschillende inzendingen binnen van koeien in het weiland tot zelfs een duik in de sloot van een jongen op het platteland.

Bijna alle beelden waren mooi en dit maakte de keuze er niet makkelijker op. De jury, bestaande uit medewerkers van de Netwerk Support Unit van het Netwerk Platteland heeft uit alle inzendingen zijn of haar favorieten gekozen. Eén foto viel in het bijzonder op en wint de hoofdprijs: een canvas van de eigen foto met een pakket streekproducten van de Boerderijwinkel. De winnende foto heeft als titel ‘Warmonderhof’ en is gemaakt door Do Veltman – Zevenbergen uit Dronten. Do schrijft terecht “Met dit uitzicht mogen wonen, wat een feest.”

- See more at: http://www.netwerkplatteland.nl/winnaars-fotowedstrijd-mijn-platteland-bekend/#sthash.NKvgoRFX.dpuf

De winnaars van de Netwerk Platteland fotowedstrijd zijn bekend. Lezers stuurden ons hun mooiste, creatiefste en/of meest bijzondere foto met als thema ‘Mijn Platteland’. We kregen zeer verschillende inzendingen binnen van koeien in het weiland tot zelfs een duik in de sloot van een jongen op het platteland.

Bijna alle beelden waren mooi en dit maakte de keuze er niet makkelijker op. De jury, bestaande uit medewerkers van de Netwerk Support Unit van het Netwerk Platteland heeft uit alle inzendingen zijn of haar favorieten gekozen. Eén foto viel in het bijzonder op en wint de hoofdprijs: een canvas van de eigen foto met een pakket streekproducten van de Boerderijwinkel. De winnende foto heeft als titel ‘Warmonderhof’ en is gemaakt door Do Veltman – Zevenbergen uit Dronten. Do schrijft terecht “Met dit uitzicht mogen wonen, wat een feest.”

- See more at: http://www.netwerkplatteland.nl/winnaars-fotowedstrijd-mijn-platteland-bekend/#sthash.NKvgoRFX.dpuf

De winnaars van de Netwerk Platteland fotowedstrijd zijn bekend. Lezers stuurden ons hun mooiste, creatiefste en/of meest bijzondere foto met als thema ‘Mijn Platteland’. We kregen zeer verschillende inzendingen binnen van koeien in het weiland tot zelfs een duik in de sloot van een jongen op het platteland.

Bijna alle beelden waren mooi en dit maakte de keuze er niet makkelijker op. De jury, bestaande uit medewerkers van de Netwerk Support Unit van het Netwerk Platteland heeft uit alle inzendingen zijn of haar favorieten gekozen. Eén foto viel in het bijzonder op en wint de hoofdprijs: een canvas van de eigen foto met een pakket streekproducten van de Boerderijwinkel. De winnende foto heeft als titel ‘Warmonderhof’ en is gemaakt door Do Veltman – Zevenbergen uit Dronten. Do schrijft terecht “Met dit uitzicht mogen wonen, wat een feest.”

- See more at: http://www.netwerkplatteland.nl/winnaars-fotowedstrijd-mijn-platteland-bekend/#sthash.NKvgoRFX.dpuf

De winnaars van de Netwerk Platteland fotowedstrijd zijn bekend. Lezers stuurden ons hun mooiste, creatiefste en/of meest bijzondere foto met als thema ‘Mijn Platteland’. We kregen zeer verschillende inzendingen binnen van koeien in het weiland tot zelfs een duik in de sloot van een jongen op het platteland.

Bijna alle beelden waren mooi en dit maakte de keuze er niet makkelijker op. De jury, bestaande uit medewerkers van de Netwerk Support Unit van het Netwerk Platteland heeft uit alle inzendingen zijn of haar favorieten gekozen. Eén foto viel in het bijzonder op en wint de hoofdprijs: een canvas van de eigen foto met een pakket streekproducten van de Boerderijwinkel. De winnende foto heeft als titel ‘Warmonderhof’ en is gemaakt door Do Veltman – Zevenbergen uit Dronten. Do schrijft terecht “Met dit uitzicht mogen wonen, wat een feest.”

- See more at: http://www.netwerkplatteland.nl/winnaars-fotowedstrijd-mijn-platteland-bekend/#sthash.NKvgoRFX.dpuf


De derdejaars voltijdstudenten van Warmonderhof hebben een ludieke actie bedacht om hun buitenlandexcursie mee te financieren: de Warmonder Hotties Fotokalender, met pikante foto's van studenten op de boerderijen van Warmonderhof.
Met hulp van een professionele fotograaf en enthousiaste studenten met lef en hart voor het boerenleven, is een prachtige verjaardagskalender tot stand gekomen.

De verjaardagskalender is ook online te koop. Download daarvoor dit formulier en stuur het volledig ingevuld naar het in het formulier vermelde mailadres. Dat mailadres is ook het correspondentieadres voor eventuele vragen.


  DRONTEN – De studenten van Groenhorst Dronten Warmonderhof Opleidingen, de boeren van de toekomst, hebben donderdag 12 november ruim achtduizend euro bijeen gelopen. Met dat bedrag gaat biologisch-dynamische landbouwgrond worden aangekocht. De school organiseerde daartoe een sponsorloop. Met zes euro kan gemiddeld één vierkante meter vruchtbare landbouwgrond vrijgekocht worden. De aankoop van de gronden loopt via Stichting Grondbeheer.

Groenhorst Dronten Warmonderhof is maandag 31 augustus begonnen met vijftig eerstejaars in de voltijdopleiding. Over twee weken starten ook nog ruim honderd eerstejaars in de deeltijdopleiding. Een van de deeltijdklassen wordt georganiseerd in Amsterdam.

In de maatschappij is momenteel een ontwikkeling waar te nemen naar duurzamer, verantwoorder eten en naar het zelf verbouwen van voedsel. Warmonderhof speelt daarop in door in haar tweejarige opleiding BD-landbouw het keuzedeel Stadslandbouw aan te bieden, dat zich specifiek richt op het telen in of nabij de stad. Deze opleiding wordt behalve in Dronten, ook in Amsterdam aangeboden.

Ondanks de zonnige nazomer maken we een stormachtige start van het schooljaar mee: er zijn heel veel mensen die een opleiding op Warmonderhof beginnen. De eerste klas van de dagschool is benij 40 studenten groot. De Deeltijd BD gaat met 3 volle klassen van start, totaal rond de 90 studenten. Deeltijd Landbouw en Zorg heeft met rond 20 studenten ook een mooie groep om het jaar in te gaan.

Tel daar nog eens de bijna 2000 personen bij op die op de open dag in september op bezoek waren en het is zonnig en stormachtig tegelijk!

Het is lente op de Akkerbouw, de plantuitjes zijn gepland, het grasmengsel voor de koeien is gezaaid en staat boven. Dit seizoen gaat Warmonderhof Akkerbouw naast de traditionele akkerbouwgewassen ook verschillende groenten telen voor de binnenlandse versmarkt. Akkerbouwer Paul Fischer wil de leerlingen hierdoor meer laten kennismaken met de verschillende vormen van afzet en de verschillende partijen die hierin actief zijn. Ook zullen er vaker excursies worden georganiseerd, zoals deze foto laat zien: naar The Grow Group in het Limburgse Kessel, die de planten teelt voor Warmonderhof Akkerbouw.

buiten plantenReggie en Dianne Waleson en de studenten die meewerken op de Warmonderhof Tuinbouw hebben, na maanden in de kas te hebben gewerkt, de eerste buitenteelten geplant. De voorjaarsgewassen in de kas maken plaats voor de zomerteelten en de opkweek die ook in de kas plaatsvond, wordt eveneens buiten uitgeplant. In de grond staan al spinazie, spitskool, prei, stengel-ui en venkel. De studenten hebben er zin in. Het weer voor de komende week belooft veel goeds.

 

 

tomatenproefVoor Eosta,een internationale distributeur van verse biologische groente, fruit en sappen, doet Warmonderhof Tuinbouw deze zomer een tomatenproef met veertig soorten zaadvaste rassen. DIt gebeurt in samenwerking met het Louis Bolk Instituut. Tuinders Reggie en Dianne Waleson en de studenten die bij hen praktijklopen hopen onder deze veertig soorten een geschikte soort te vinden die Eosta in haar assortiment zou kunnen opnemen. 

Anekdote van Do Veltman Zevenbergen, chef van de Hofwinkel en van de Woonderij:
“Wij worden nogal eens verrast door bezoekjes van oud-leerlingen, mannen en vrouwen van het eerste uur, die school gingen op onze oude schoollocaties in Kerk-Avezaath of Warmond, en in eerste instantie enigszins kritisch hun entree in de Flevopolder maken, waar we sinds 1993 gevestigd zijn. Na enkele uren verlaten ze vaak licht geëmotioneerd het terrein weer, onder de verzuchting dat

Open dag .JPG

Het teeltseizoen is nog maar net begonnen, maar voor uw agenda vermelden we alvast het oogstfeest op Warmonderhof op zondag 6 september. Zoals elk jaar is de Open Boerderijdag een feest van ontmoeting en van viering van wat het land, de dieren en de mensen hebben voorgebracht.

De Warmonderhofzaal verwelkomt steeds meer mensen die kiezen voor een lekkere en biologische lunch of een vergaderdiner. Dagelijks worden groepen collega’s of particuliere groepen ontvangen. De Hofzaal heeft diverse vergaderruimtes, een grote zaal en een foyer met terras aan de vijver. De Hofzaal is een ontmoetingsplek voor zowel onze gasten als voor de (deeltijd)studenten die we opleiden tot biologisch dynamisch boer. Het is een informele plek met een enthousiaste keukenploeg, die steeds weer nieuwe, overheerlijke recepten bedenkt. Klik hier om meer te lezen.

Tjalling Sijperda web.jpg

Stichting Warmonderhof, verantwoordelijk voor het wonen en werken van de studenten, heeft een nieuwe directeur. Tjalling Sijperda staat vanaf 1 maart aan het roer. Hij is afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij had lange tijd een bedrijf voor bodemonderzoek en biologische insectenbestrijding in de uien- en wortelteelt. Naast de lopende zaken is een van zijn prioriteiten de verdere groei en ontwikkeling van Warmonderhof. Denk bijvoorbeeld aan de gewenste uitbreiding van de woonderij. Het aantal leerlingen van Warmonderhof groeit gestaag en volgens de onderwijsvisie van Warmonderhof is het wonen op het boerenbedrijf een essentieel onderdeel van het leren boer te worden. 

 

WeidestalAan de overzijde van de Warmonderhof staat sinds kort de Weidestal, een nieuwe praktijkervaringsplek voor de leerlingen van Warmonderhof en van de Christelijke Agrarische Hogeschool. Het afgelopen najaar werd hard gebouwd aan de stal, die ruimte biedt aan in totaal tachtig koeien met bijbehorend jongvee.

Klik hier voor infodagen
Het aantal aanmeldingen voor de voltijdopleiding (BOL) en voor de deeltijdopleiding (BBL) van Groenhorst Dronten Warmonderhof Opleidingen stijgt gestaag. Per 1 april (geen grap) hebben we voor beide opleidingen al bijna een klas vol! We zijn trots, dat weer zo veel nieuwe geïnteresseerden onze school weten te vinden, en kiezen voor het boeren met aandacht voor bodem, mens, plant en dier. We gaan natuurlijk vrolijk verder met werven, want er is


Groenhorst is voor het zesde opeenvolgende jaar verkozen tot de beste MBO-groenopleiding van Nederland. De locatie van Groenhorst in Dronten, de Warmonderhof, is de enige agrarische opleiding voor biologisch-dynamische landbouw in Nederland. Warmonderhof is door de MBO-keuzegids beoordeeld als topopleiding binnen het vakgebied Agroproductie.

.

Zelf biologisch dynamisch boeren.... Als dat je droom is en je volgt een opleiding bij Warmonderhof, dan kun er héél dichtbij komen via Leren Ondernemen op Nageler Kavel (LONK*). Marije Vermuë vertelt over het project dat ze samen met Klaas-Jan Stiksma startte in het najaar van 2013.
 

'We zijn vierdejaars student en kunnen via LONK laten zien dat we het redden, om een kavel van 18 ha land te beheren. Het land is verdeeld in 6 stukken van 3 hectare en we mogen er mee werken alsof het ons eigen bedrijf is.

Emma heeft een leuk interview gegeven over het leven op Warmonderhof, als voltijd student. Lees hier het hele artikel.

Op donderdag 13 november heeft Warmonderhof de eerste informatie dag georganiseerd voor studiejaar 2015-2016. Deze dag was goed bezocht met ruim twintig geïnteresseerden. Op 17 januari is de eerstvolgende open dag, ook hiervoor is de belangstelling nu al groot.

Een nieuwe website is toch een spannende aangelegenheid. Werkt het allemaal? Is de opzet zodanig dat iedereen kan vinden wat hij of zij zoekt? Geeft het een goed beeld van wie we zijn en wat we bieden? Ziet het er mooi uit? Graag hoor ik het wanneer er iets niet werkt of ontbreekt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

hartelijke groet,

Ruud Hendriks


Op de docententafel is donderdag een geheimzinnig, handgemaakt magazine aangetroffen met de titel ´t Flappie. Prachtig getekend, en voorzien van diverse artikelen met nieuwtjes van Warmonderhof. De redactie omschrijft zichzelf als: 'Natuurwezens: wij zijn er wel maar je ziet ons niet'. Tips voor het volgende nummer kunnen gestuurd worden naar het mailadres.



De allerleukste kennismaking met de wereld van de biologisch-dynamische landbouw:de jaarlijkse fietsexcursie in september van de eerstejaars studenten van Warmonderhof. Langs Overesch in Raalte, De Zonnehorst in Punthorst en De Naoberhoeve in Echten. Dank aan de boeren voor hun hartelijke ontvangst en het delen van hun passie en kennis! Dankzij leerplekken bij biologisch(dynamische) boerderijen zoals deze, kunnen onze studenten het landbouwvak in hart, hoofd en handen krijgen.  

De bouw van de nieuwe studentenwoningen op Warmonderhof vordert gestaag. Met man en macht werken de bouwvakkers aan het voltooien van de huizen. Inmiddels zijn de huizen letterlijk 'onder de pannen' en worden de ramen erin gezet. De nieuwbouw sluit qua architectuur mooi aan bij de bestaande bouw op Warmonderhof. Straks heeft de school plaats voor maar liefst 130 voltijdstudenten die permanent op Warmonderhof wonen. Daarbij biedt Warmonderhof dagelijks slaapplek aan twintig deeltijdstudenten die les hebben op tweedaagse basis.

Mbo-opleiding

Biodynamische landbouw
voltijd en deeltijd 

 

Agenda

Nieuws
Programma infodagen
Avondklassen

Nieuwsbrief mobiel